Ce proprietati speciale poate avea un bitum asfalt?
Majoritatea persoanelor nu sunt la curent cu foarte multe informatii despre bitum asfalt. Exista de exemplu persoane care sunt de parere ca bitumul si asfaltul inseamna unul si acelasi lucru.
Si de asemenea, exista persoane care nici macar nu au idee ce este bitumul sau unde poate fi acesta intalnit.
Deoarece bitumul este folosit pentru fabricarea asfaltului, il vedem peste tot. Practic, in fiecare localitate este asfalt, iar mai nou nu doar orasele ci si satele au strazile asfaltate.
Deci, avem asfalt la tot pasul, si bitum la fel. Este important asadar ca toata lumea sa cunoasca unele informatii de baza cu privire la bitum.
Sa vedem asadar ce este acesta, dar si ce proprietati speciale are. De ce este folosit pentrua fabrica asfaltul, dar si alte informatii utile puteti descoperi citind pana la final articolul.
Ce este si ce rol are bitum asfalt?
Asadar, cand vine vorba despre bitum, acesta este un material negru si vascos, care se obtine in urma unui proces de rafinare a petrolului. Bitumul unul dintre cele mai importante materiale de constructii, si este folosit in mod special pentru acoperirea soselelor, dar si a altor suprafete de asfaltare.
Bitumul este de asemenea un produs natural, care se gaseste in diverse forme si proportii in zacamintele de petrol din intreaga lume.
Dupa cum am mentionat anterior, este foarte des utilizat in construirea soselelor. Soselele sunt construite din asfalt, iar asfaltul are bitum in compozitie, deci lucrurile sunt cat se poate de evidente.
Asfaltul are in compozitie bitumul care are rol de liant, datorita proprietatilor adezive pe care le are. De asemenea, este in compozitia asfaltului se mai regasesc si agregate minerale, iar acestea sunt nisipul si pietrisul.
Bitumul, datorita rolului de liant si proprietatilor adezive pe care le are, tine legate impreuna aceste agregate minerale. Agregatele sunt amestecate impreuna cu bitumul la o temperatura de 150 – 180 de grade Celsius, pentru a obtine un amestec omogen, care este asfaltul.
Cand este obtinut asfaltul, acesta este turnat in straturi peste suprafata pregatita pentru asfaltare. Apoi, suprafata asfaltata este nivelata si compactata.
Proprietatile speciale ale bitumului
Se poate vedea asadar, ca acest bitum asfalt nu este asfaltul propriu zis ci este doar una dintre componentele asfaltului. Deci, cei care asociaza asfaltul cu bitumul nu gresesc, deoarece fara bitum nu s-ar putea fabrica asfaltul.
Bitumul este un material care are foarte multe caracteristici si proprietati importante. De exemplu, trebuie mentionat faptul ca este un material vascos, care se poate manipula si se poate modela astfel incat sa fie potrivit oricarei suprafete.
Vascozitatea bitumului se poate controlat prin incalzire sau racire, ceea ce face ca acest material sa fie usor de aplicat si de intretinut.
O alta caracteristica foarte interesanta si importanta a bitumului o reprezinta durabilitatea sa. Acesta este un material foarte durabil si rezistent.
Poate face fata fara probleme unor factori care pentru alte materiale s-ar putea dovedi foarte daunatori.
Bitumul este rezistent la conditiile extreme de temperatura si la presiuni ridicate. Drumurile sunt expuse atat conditiilor meteorologice extreme cat si presiunilor ridicate datorate traficului intens sau traficului greu.
Datorita acestei caracteristici, asfaltul care are dupa cum am mentionat bitum in componenta, este materialul cel mai potrivit pentru construirea drumurilor.
Si cand discutam despre drumuri asfaltate ne referim la autostrazi, strazi din oras, drumuri nationale si internationale. Se foloseste asfalt care contine bitum deoarece poate suporta traficul greu si greutatea vehiculelor.
Cand vine vorba despre caracteristicile bitumului, si impermeabilitatea trebuie adusa in discutie. Acest bitum asfalt este impermeabil la apa si alte substante chimice, motiv datorita caruia este pentru utilizarea in constructii.
In concluzie, bitumul este o componenta esentiala pentru fabricarea asfaltului, datorita proprietatilor anterior mentionate (si nu numai). Datorita acestor proprietati, este des utilizat si in alte scopuri.